Cocon is voor T-Mobile een belangrijke tool bij strategische keuzes netwerkuitbreidingen

‘F1-weekend in Zandvoort was de ultieme test’

T-Mobile werkt continu aan het verbeteren en uitbreiden van het netwerk. “Daarbij is een goede glasvezel registratie essentieel”, zegt Mark Marsman, Teamlead Transport Design bij T-Mobile. “Daarvoor maken we gebruik van Cocon. Op basis daarvan nemen we onze strategische beslissingen met betrekking tot onze netwerkuitbreidingen en aanleg.”

Enerzijds zet T-Mobile Cocon in voor assetregistratie en anderzijds geeft het inzicht in hoe en waar T-Mobile het beste het netwerk kan uitbreiden en kapitaliseren. “Cocon levert ook de ROI-calculaties van de business cases waarmee wij direct zien in hoeveel tijd we de investering terug kunnen verdienen”, vult Marsman aan. “Zo weten we of het de moeite waard is om in die betreffende uitbreiding te investeren.”

Formule 1 gaf doorslag

Een voorbeeld waar Marsman heel trots op is, is het weekend van de F1 in Zandvoort in 2021. “We zagen altijd al een piek in datagebruik in Zandvoort, voornamelijk in de zomermaanden. Het was een wens om glasvezel aan te leggen voor een nog betere kwaliteit voor de gebruikers.” De komst van F1 gaf de doorslag om glasvezel te realiseren. “Dit evenement heeft zo’n 80.000 bezoekers. Als zij allemaal op hetzelfde moment met hun mobiel video’s versturen of streamen, vraagt dat veel van het netwerk. Er moet dan dus extreem veel data getransporteerd kunnen worden.”

Probleemloos

De eerste voorbereidingen werden in 2020 al getroffen met de ontsluiting van Zandvoort op TMNL POP locaties middels glasvezel verbindingen. “Begin 2021 begonnen we met de aanleg van de kabels in Zandvoort. Dat was een flinke klus met een strakke deadline, dus daarom ben ik extra trots dat het is gelukt. Kort voor het F1-weekend was alles klaar. Bezoekers van Zandvoort en de F1 hebben probleemloos gebruik kunnen maken van het netwerk van T-Mobile. Dat was ons doel!”

Teamwork

Het was voor het team van Marsman een flinke klus: “We hebben dit als team gedaan en dat maakte het extra mooi. Verschillende disciplines waren betrokken bij alle werkzaamheden. Alle neuzen stonden dezelfde kant op en dat heeft geleid tot een heel mooi resultaat.” Zoals het er nu naar uitziet, is de F1 in Zandvoort een terugkerend evenement in Zandvoort. “Ook komende races kunnen de fans dus gewoon rekenen op het betrouwbare netwerk van T-Mobile.”

Inzichten uit Cocon

Met de inzichten uit Cocon was het voor Marsman en zijn team mogelijk een dergelijk project snel op te zetten en uit te werken. “In korte tijd voeren we de juiste analyses uit en geeft Cocon inzicht in wat de beste locatie is en hoe we de fiber kunnen aanleggen. We denken het tracé uit en vervolgens sturen we de aannemer aan.”

De vakman buiten

De ontwikkelingen binnen Cocon helpt T-Mobile steeds verder. “De laatste module, die we hebben gekocht, is Veldwerk. Het is bedoeld voor de vakman buiten en voorziet in het hele traject van schouwing, planning, uitvoering, controle check en oplevering. Stel: de aannemer ziet bij aankomst op de locatie dat het uitgedachte tracé in de praktijk niet werkt. Dan kan de vakman een alternatief voorstel doen dat tevens live te zien is in de planningstool. Na de daadwerkelijke uitvoering wordt alles automatisch gecontroleerd en uitgeleverd in Cocon. Zo is het kringetje weer rond en kunnen we 100% garanderen dat de glasvezelregistratie in Cocon juist is.”

Dagelijks gebruik

Het gebruik van Cocon is volledig embedded binnen T-Mobile. “Het wordt door de afdeling planning, deployment, service delivery en operations inmiddels dagelijks gebruikt”, zegt Marsman. “Deskstudies zijn voor ons belangrijk en daarin speelt Cocon een belangrijke rol, ook in de nauwkeurigheid van de informatie. Nu kunnen we gerichte beslissingen nemen, omdat we beter in beeld hebben hoe en waar glasvezel ligt. Zo kunnen we de juiste afwegingen en keuzes maken.”