Een dag uit het leven van Cocon key user Wilco Beijer bij BAM Telecom

BAM Telecom behoort tot de top van de markt op het gebied van aanleg van telecommunicatienetwerken. We spreken Wilco Beijer, Senior Werkvoorbereider bij de Business Unit Services, waar beheer en onderhoud van netwerkinfrastructuren onder valt.

Wie is Wilco?

“Ik ben Senior Werkvoorbereider en verantwoordelijk voor het beheer van de netwerken waar Cocon een grote rol in speelt. Ik ben dan ook pro Cocon en al lange tijd een key user. Ik werk er al meer dan 8 jaar mee. Ik vind het belangrijk dat mensen plezier in hun werk hebben en tevreden zijn. Samen met het team zorgen we ervoor dat de projecten correct geregistreerd worden en alles up to date is.“

Waar bestaan de werkzaamheden voornamelijk uit?

“Het type werk dat wij binnen krijgen is heel divers. Van storingen, reconstructies, na-aanleg, na-aansluitingen tot nieuwe aanleg van FttH of FttO. Op onze afdeling focussen wij ons op het engineeren, het maken van werkpakketten en het opleveren daarvan. Als de werkzaamheden buiten zijn uitgevoerd wordt alle benodigde informatie daarvan aan ons terug geleverd. Wij verwerken dat weer en zorgen dat het project in Cocon op status gereed komt te staan, inclusief alle bijbehorende foto’s, benamingen, koppelingen en de juiste ducts die gebruikt zijn.”

Hoe belangrijk is Cocon voor jou en voor BAM als organisatie?

“In dit vak is het een van de belangrijkste aspecten van beheer en onderhoud geworden. Ook in engineering. Vroeger werd alles in Autocad en Excel beheerd maar daar maak je al snel typefouten. Als je een verbinding wilt maken van gebouw A naar B en er zitten 5 lasmoffen tussen, waar dus één vezelnummer verkeerd getypt is, dan klopt je verbinding niet meer. En dat heb je niet zo snel door. Maar doe je dat over een heel netwerk, dan komen er heel veel verbindingen niet aan.”

Wat betekent Cocon voor jou als key user?

“In mijn ogen is Cocon een virtuele status van hoe het buiten gebouwd wordt. En wat het mooie daarbij is, is dat alles in Cocon uniek is. Zoals het buiten gelegd is, zo moet je het ook opbouwen in Cocon. Je kunt niet zomaar beginnen met de buis of de kabel. Je moet echt eerst de locaties/accespoints tekenen, tussen deze locaties en/of accespoints mogen dan weer de buizen getekend worden. In die locaties moeten de kasten komen, in die kasten de lades en vervolgens kan pas de kabel van kast naar kast.

Cocon roept je tot de orde als je iets wilt doen wat niet kan. En dat is goed. Alles moet in de juiste volgorde. Als je een kabel zomaar wilt verwijderen, geeft Cocon aan dat dat niet gaat. Je moet eerst de lassen losmaken. Dat werkt hetzelfde als buiten. Als ik buiten een kabel eruit trek die nog vastzit aan de kast, dan trek je alles kapot bij de lade. En zo voorkomt Cocon dus fouten. ‘Valsspelen’ zit er met Cocon niet in.”

Als je een kenmerkend voordeel zou noemen over Cocon, wat is dat dan?

“Grote voordeel van Cocon is dat je alle informatie in één centraal portaal hebt. Geen Excel en andere tooling meer. En centrale waarheid waar alles bij elkaar komt zoals koppelingen met Klicon, bodem risicokaarten, enz. Daarnaast hebben andere afdelingen en onze klanten via CTW een view versie zodat ze wel mee kunnen kijken en volledig inzicht hebben. Alle benodigde informatie is binnen handbereik!”

Zou je Cocon aanbevelen?

“Dat doe ik al jaren!”, aldus Wilco met een kort en krachtig antwoord.