Honger naar bandbreedte en oprekken van grenzen van datacommunicatie

Snel, sneller, snelst: weer is er een glasvezelrecord gesneuveld

Bij Speer IT zitten wij dicht op de glasvezelactualiteit en -achtergronden. Zeker als het gaat om de alsmaar groter wordende honger naar bandbreedte en het oprekken van de grenzen van de datacommunicatie. Het jongste wapenfeit staat op naam van wetenschappers verbonden aan de Britse University College London. Zij hebben een nieuw snelheidsrecord gevestigd voor het verzenden van data via een glasvezelverbinding: 178 Terabit per seconde (178.000.000 Megabit per seconde).

Om het nieuwe Britse snelheidsrecord in perspectief te zetten: met 178 Terabit per seconde zou je alle klantdata van Speer IT met daarin de locatie van nagenoeg alle mobiele en vaste netwerkinfrastructuur en -componenten in Nederland – tientallen Terabytes groot – in circa twee seconden kunnen downloaden. De wetenschappers hebben hiermee korte metten gemaakt met het oude record (stammende uit februari 2019) van 50 Terabit per seconde (Tb/s), dat op naam stond van de Duitse operator M-Net in samenwerking met de Finse netwerkfabrikant Nokia. Aan de basis hiervan lag een nieuwe technologie, ontwikkeld door medewerkers van de Technische Universiteit van München.

Bestaande infrastructuur upgraden

De hoge doorvoersnelheid is – samen met de bedrijven Xtera en KDD Research, onder andere bereikt door de toepassing van nieuwe glasvezeltechnieken. Zo werden er meer kleuren (‘golflengtes’) gebruikt dan tot dusver worden benut bij reguliere glasvezelverbindingen. In plaats van de gangbare 4,5 THz, gebruikten de wetenschappers 16,8 THz. Bijkomend voordeel van de werkwijze van de Britten, is dat de hogere datadoorvoer kan worden behaald zonder dat er grote investeringen in nieuwe netwerkinfrastructuur nodig zijn. In principe volstaat het om een relatief kosteneffectieve upgrade uit te voeren van de reeds bestaande versterkers die op knooppunten in het glasvezelnetwerk het signaal versterken.

Een dergelijke upgrade laat echter nog even op zich wachten. Het Britse labexperiment moet nog door fabrikanten worden vertaald naar een commerciële oplossing. Daarna zullen de exploitanten van glasvezelnetwerken het op hun bestaande infrastructuur moeten gaan doorvoeren. Een proces dat minimaal enkele jaren kan duren, al was het alleen al door de investeringen – hoe relatief kosteneffectief ook – die een dergelijke operatie met zich meebrengen.

Netwerken goed in kaart hebben

Verder is het van cruciaal belang dat de betreffende exploitanten precies in kaart hebben hoe hun netwerk eruit ziet: een absolute voorwaarde om fysieke upgrades in de infrastructuur aan te brengen. Dat lijkt voor de hand liggen, maar door de jaren heen zijn glasvezelnetwerken in een hoog tempo uitgebreid, waardoor het overzicht soms wat verder is te zoeken. Een tool als onze Cocon biedt daarin uitkomst. Het is een applicatie die in de loop der jaren is geëvolueerd tot dé database waarin het merendeel van de vaste en mobiele netwerkinfrastructuur in Nederland – zowel onder- als bovengronds – is vastgelegd. Wat het relatief eenvoudig maakt om precies in beeld te krijgen waar de geüpgraded apparatuur moet komen. En dat werkt nog kostenefficiënter.

Wil je meer weten over Cocon en hoe je onze software kunt toepassen voor het registeren en beheren van jouw netwerk? Vul dan onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!