FTTH: Na-aansluiten van adressen gemakkelijk via na-aansluittool

Juni 2021 – Stel, je bent een beheerder van een netwerk en krijgt net bericht dat de aannemer klaar is om het netwerk op te leveren. De aannemer levert een dataset op via de CTTH of CIFTTH tool met adressen. De adressen staan uit aangesloten adressen en de adressen die niet direct worden aangesloten. Maar hoe komen de nog niet aangesloten adressen later goed in het netwerk te staan?

De adressen die niet direct worden aangesloten krijgen bij de import een afwijkende status mee. Een afwijkende status kan bijvoorbeeld zijn: GV (gevel) of EG (erfgrens). Na het opleveren van de dataset is in de geografie te zien dat de kabel van een nog niet afgewerkt adres loopt tot het gebouw, nog niet tot het frame en op slag ligt. Daarnaast zal het gebouw ‘onzichtbaar’ zijn.

In CoconTheWeb zit een scherm waarmee na-aansluitingen kunnen worden ingevoerd. De tegel zit in het hoofdmenu en heet ‘Invoeren na-aansluitingen’. Er kan gezocht worden op het adres dat aangesloten moet worden met de postcode, huisnummer en eventuele toevoegingen. Als er adressen zijn die nog geen postcode hebben meegekregen dan kan ook gezocht worden op de kabelnaam, denk hierbij aan een nieuwbouwwijk. In de kaart kan de route van het gebouw naar de geul getekend worden waarna aanvullende gegevens ingevoerd dienen te worden. Na de verwerking wordt de kabel afgewerkt op het frame en op de FTU. Als laatste wordt een lijnbenaming op de vezel gezet, dit zijn de adresgegevens van het aangesloten adres. De na-aansluiting is verwerkt en je netwerk is weer up-to-date.