Nieuw coördinatenstelsel

11 maart 2019

Ieder land heeft zijn eigen coördinatenstelsel. Ondanks dat er al lange tijd wereldwijde coördinatenstelsels zijn, worden deze vaak niet gebruikt. Het grote nadeel van bijvoorbeeld WGS84 is dat dit in graden werkt, wat het inschatten van afstanden en lengtes erg lastig maakt. Een ander voorbeeld is de Mercator projectie. Deze maakt van de wereld een rechthoek, met als resultaat dat de polen worden uitgerekt en de evenaar krimpt. Logischerwijs levert dit een vertekend beeld op. Lokale coördinatenstelsels hebben echter ook een groot nadeel, namelijk het niet (juist) kunnen registreren van grensoverschrijdend netwerk.

De laatste paar maanden is er door Speer IT gewerkt aan een oplossing voor dit probleem. In plaats van één keuze te maken, zijn de opslag en presentatie gescheiden. De gebruiker kan kiezen welke coördinaten worden getoond, maar de opslag vindt plaats in een generiek coördinatenstelsel, wat nauwkeurige wereldwijde registratie aan kan. Daarnaast is ook de land keuze voor geïmporteerde bestanden en adressen  zoeken niet meer onderdeel van de omgeving en kan de gebruiker deze ook aanpassen los van de actieve land- en coördinatenstelsel keuze.

In de komende periode worden alle omgevingen omgezet naar het nieuwe stelsel. Dankzij deze wijzigingen zit een omgeving niet meer vast aan een land en kunnen de geregistreerde netwerken bijna eindeloos groeien. Op deze manier blijft Cocon voorop lopen op de groei van zijn gebruikers en klanten.