Pilot AutoDesign gestart

Juni 2019

In samenwerking met Eurofiber is er gestart met de pilot van AutoDesign. AutoDesign is een samengesteld proces waarbij er na het invoeren van adresgegevens, automatisch een trajectroutering plaatsvindt. Dit kan gebaseerd worden op bijvoorbeeld de kortste of goedkoopste route. Aan de hand van deze trajectroutering, geeft AutoDesign een blueprint weer. Door middel van vaste designregels kan er vervolgens een netwerk automatisch in Cocon ingevoerd worden. Bij designregels kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan het moeten bijplaatsen van subducts in een bestaande buis, rekening houdende met de diameter van de buis.

Nadat de nieuwe locatie in Cocon is ingevoerd moet er nog een verbinding komen naar het eindpunt. Daarom wordt er na de netwerkgeneratie een vezelroutering en reservering in het netwerk uitgevoerd. Tijdens deze stappen wordt de complete aansluiting van begin-, tot eindpunt bepaald en wordt er een lijnbenaming gereserveerd. In de laatste fase kan AutoDesign de gegevens van het nieuwe project bundelen en dit als pakket aanleveren aan de aannemer. Met het informatiepakket kan vervolgens de aannemer het proces starten om de nieuwe klant daadwerkelijk aan te sluiten.

De pilot wordt op dit moment uitgevoerd met standaard Ethernet verbindingen. In de toekomst willen we ook darkfiber aansluitingen automatisch genereren en kijken we daarnaast naar mogelijkheden met betrekking tot ringen.