Een overzicht van twintig jaar breedband in vogelvlucht 

Vezel optisch heeft eeuwige jeugd
De eerste tien jaar van de 21e eeuw liggen achter ons. De tweede decennium is al bekend als "The Roaring Twenties" or "De Overgang Twenties". Een periode die draait om grote veranderingen, zowel economisch als sociaal. Hoe je het ook noemt, één ding is zeker...: 2020 markis het begin van een steeds grotere technologische impact op mens, milieu en maatschappij.. In de afgelopen twintig jaar hebben zich in hoog tempo ontwikkelingen voorgedaan.  Het is moeilijk voor te stellen, maar twintig jaar geleden waren burgers, bedrijven en de overheid nog afhankelijk van koperen netwerkverbindingen voor land- en mobiele spraak- en datacommunicatie. En toen leek het alsof dat was meer dan genoeg. Mobiele communicatie was nog vooral gericht op spraak en eenvoudige tekstberichten via SMS-diensten. Het internetverkeer - zowel via de mobiele telefoon als via de vaste lijn - was nog redelijk bescheiden te noemendeels vanwege bandbreedtevergrotende diensten, zoals streaming via Netflix. Eend niemand had ooit gehoord van het werken met applicaties en gegevens uit de cloud. 
Eerste vezel optische ring
De behoefte aan snellere internetverbindingen was kwam aanvankelijk langzaam op gang. Het werd aantrekkelijk voorr (KMO) bedrijven en consumenten internetdiensten gingen gebruiken die meer bandbreedte vereisten, pas na de invoering van ADSL rond 2000.Met de komst van ADSLwerd afscheid genomen van het "pay per minute online" model. In datzelfde jaar werd het gloednieuwe Belgisch/Nederlandse Eurofiber installeerde ook de eerste vezel optisch ring in de Randstad. De vezel optisch infrastructuur (ongeveer 500 km groot) verbond de steden van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht en is bedoeld voor de zakelijke marktAt de tijdsceptici geloofde dat het bedrijf was veel te snel handelen: welke bedrijven zulke snelle verbindingen nodig hebben hoe dan ook? De geschiedenis heeft hun ongelijk inmiddels bewezen.    
Wet van de handicap van een voorsprong
De uitrol van vezel optisch netwerken is gestegenedoor de jaren heen. In de Verenigde Staten werd dat gestimuleerd door het begin van de Vezel aan de Raad thuis (FttHC) in 2001. De oprichters - fabrikanten van vezel optisch apparatuur - wilde het bewustzijn van vezel optiek bij een breder publiek. De FttHC sloeg zijn vleugels uit naar andere continenten, waaronder Europa, binnen een paar jaarTe vraag naar vezel optisch netwerken is aanvankelijk niet erg groot onder consumenten in Nederland. De wet van de handicap van een hoofd start lijkt hier van toepassing. De Nederlandse consument heeft immers al ADSL en internet via de kabel. En die twee bieden op dat moment voldoende bandbreedte om op internet te gaan. Sommige vezel optisch Maar hier en daar ontstaan initiatieven. In 2004, 2,000 huishoudens in Almere krijg het aanbod om aangesloten te worden op vezel optiek. De belangstelling valt aanvankelijk wat tegen: aanvankelijk gaan slechts 76 huishoudens op het aanbod in. 
Milestone in 2005
Het jaar 2005 kan een mijlpaal worden genoemd in de geschiedenis van fiber optiek in Nederland. Het was het jaar dat de eerste Nederlandse gemeente werd aangesloten op vezel optisch netwerk.  Nuenen in Noord-Brabant Ik heb de eerste.De samenwerking OnsNet Nuenen, wwaar inwoners via aandelen konden deelnemen, een netwerk voor de gemeente uitgerold met vezel optisch operator ReggefiberVijftien jaar later, de Nuenen vezel optisch netwerk staat nog steeds aan de basis van diverse innovatieve ontwikkelingen. De samenwerking zette in 2019 een testproject op, waarbij met internet verbonden sensoren werden ingezet om senioren zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.  2005 wals ook het jaar waarin in de Verenigde Staten een belangrijke bandbreedteverslindende dienst van start ging: video-streaming site YouTube. Het bleek de katalysator voor een ongekende wereldwijde toename van het bandbreedtegebruik. 
2019: drie miljoen aansluitingen op glasvezel optica
De groei van vezel optisch netwerken in Nederland kwamen pas in 2012 echt op gang. In dat jaar werden een miljoen huishoudens aangesloten op vezel optiek. Twee jaar later waren het er twee miljoen en in 2016 was het aan 2,15 miljoen. Na een investeringspauze van ongeveer twee jaarde installatie van vezel optisch netwerken het tempo in Nederland weer opgevoerd. De exploitanten willen niet alleen de consument bereikens en zakelijke gebruiker netwerken in NederlandDe verwachte aankomst van 5G, de nog in te voeren standaard voor snelle mobiele (data)communicatie is een andere belangrijke reden om te investeren in vezel optiek. Dit alles heeft ertoe geleid dat Nederland de drie miljoenste... vezel optisch verbinding in 2019. 
Vezel optische overgang nauwlettend gevolgd
Speer IT ervaringd de snelle toename van bandbreedte en de oprukkende vezel optiek overgang in Nederland vanaf het begin. Oprichters Mark van der Heijden en Peterpaul Brundel kregen onmiddellijk hun eerste bestelling toen ze begonnen aan het eind van 1999 Ze moesten de kopernetwerkinfrastructuur die door software voor exploitant KPN wordt aangestuurd. Dat resulteerde uiteindelijk in het softwarepakket Cocon. Een toepassing die in de loop der jaren is uitgegroeid tot de ultieme databank waarin het merendeel van de infrastructuur voor land- en mobiele netwerken - zowel boven- als ondergronds - is vastgelegd. Speer IT heeft letterlijk de groei van vezel optisch netwerken in Nederland.  
Verbruikrs grote gebruikers van bandbreedte
"Niemand had echt verwacht dat de beschikbare bandbreedte zo snel zou groeien,". Peterpaul Brundelvan CFO Speer IT zegt. "En ik heb het niet alleen over vezel optiekmaar ook over coaxiale kabelTien jaar geleden haalde een kabelmodem nog een maximale snelheid van 10 Mbps. Momenteel haalt een kabelmodem downloadsnelheden tot 1 Gbps. Dat is honderd keer sneller." Hij geeft aan dat de groeiende behoefte aan bandbreedte vooral wordt geleid door consumenten. "Streaming video diensten zoals Netflix en YouTube hebben hieraan bijgedragen. En nieuwe bandbreedtevragende dingen zoals de slimme speaker en andere huishoudelijke apparaten die verbonden zijn met het internet komen voortdurend uit. In de zakelijke markt is er een behoefte voor natuurlijk ook meer bandbreedte, ingegeven door zaken als gegevensopslag in de cloud en andere vormen van cloud-computing. Maar dat valt in het niet bij hoeveel bandbreedte er privé wordt verbruikt. Bij Speer IT zijn we bijvoorbeeld grootverbruiker, maar tot nu toe volstond een verbinding met een maximale snelheid van 500 Mbps nog." 
Vezel optisches is de toekomstbestendige infrastructuur
De verwachting van marktanalisten en andere deskundigen is dat de behoefte aan bandbreedte in de komende jaren zo explosief zal toenemen dat de gebruikelijke manieren om internettoegang te verschaffen... niet langer volstaan. Het koper en coaxiar kabels zullen tegen die tijd hun technische grenzen bereiken. Vezel optischs is dan de enige optie voor satisfying dat de bandbreedtehonger van consumenten en organisatiesPeterpaul Brundel: "Techn...op een bepaalde manier, vezel optischs kan met relatief gemak worden uitgebreid tot hogere snelhedenHet is een kwestie van vervangen of veranderen van de instellingen van de apparatuur. Je kunt snel naar 10 Gbps met een vezel optisch netwerk. Enkele jaren geleden was het al mogelijk om een snelheid van 16 Terabit per seconde te bereiken. En die grens wordt steeds verder opgerekt. Vezel optischs is de meest toekomstbestendige netwerkinfrastructuur."  Download het volledige printbare artikel hier.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe productontwikkelingen, evenementen en ander nieuws.