Werktekeningen uit Cocon

Mei 2019

De verplichting om werktekeningen op te leveren bij het aanvragen van bijvoorbeeld een vergunning is een vast gegeven. Net zo vast als de eisen van een werktekening. Speer IT is aan het onderzoeken wat er toegevoegd moet worden aan Cocon om met één druk op de knop een werktekening te genereren. Deze zou moeten voldoen aan alle eisen van een werktekening en waarop bijvoorbeeld afwijkende dieptes zichtbaar zijn.

Naast de werktekening is de As-built ook een belangrijk onderdeel van oplevering. Deze tekening bevat namelijk de exacte ligging van het netwerk. Objecten als boringen, buizen en handholes worden ingemeten en worden in een AutoCad bestand gezet. Door het importeren van dit soort tekeningen in Cocon kan het netwerk gecorrigeerd worden. Op het moment zijn het nog veel losse stappen die uitgevoerd moeten worden, echter kan dit anders.

Waarom nog in een AutoCad tekening werken als alles  al in Cocon staat? In combinatie met Veldwerk is het natuurlijk al mogelijk om digitaal in te meten en deze gegevens direct in Cocon te verwerken. Een vervolgstap zou zijn om aan de hand van de, door Cocon gegenereerde, werktekening buiten te gaan schouwen. Dit kan vervolgens digitaal ingemeten en direct verwerkt worden in Cocon. Op dat moment zou dus alles vanuit het veld al digitaal in Cocon staan én is het mogelijk om een goede werktekening uit Cocon te halen.

Zowel het genereren van werktekeningen en het overbodig maken van een As-built tekening zijn stappen die veel tijd en geld kunnen besparen.