Kijkje achter de schermen bij Spie met Chris de Valck

In een kijkje achter de schermen spreken we collega Chris de Valck. Chris is in april 2020 bij Speerworks begonnen en is inmiddels uitgegroeid tot een van onze Cocon experts die vaak worden gedetacheerd bij onze klanten. In dit geval bij Spie, een multinational die zich op vele vlakken inzet en een bekende speler is binnen de Telecom markt waar zij zich bezig houden met de aanleg en het beheer van glasvezel netwerken.

Chris: “Ik werd gevraagd bij Spie om te ondersteunen bij de vele grote engineeringsprojecten die zich afgelopen anderhalf jaar aandienden. Spie is onze enige klant die gebruik maakt van Cocon om FttH netwerken te ontwerpen. Cocon is daar in eerste instantie niet specifiek voor ontwikkeld maar dat is wel een leuke uitdaging om mij in dit aspect van netwerkontwerp te verdiepen. Tenslotte leer je op locatie bij de klant het echte praktijk werk.

De eerste tijd ben ik ingewerkt in de werkwijze van Spie en hun manier van het gebruik van Cocon. Heel boeiend om te zien hoe verschillend en veelzijdig Cocon ingezet kan worden voor verschillende doeleinden. Mijn werkzaamheden variëren van controle pre-engineering in Cocon, het verwerken van nieuwe aansluitingen tot en met oplevering van afgeronde projecten via CifttH. Ik deed dit eerst 40 uur in de week en heb veel nieuwe dingen geleerd, zoals bijvoorbeeld de keuzes vanuit engineering wanneer wel of niet een bepaald traject aan te leggen. Naast genoemde werkzaamheden heb ik veel ondersteuning kunnen bieden met het beantwoorden van technische vragen over Cocon.

Inmiddels heeft het Spie team meer mensen en structuur gekregen zodat ik nu 24 uur per week wordt ingezet op het zelf engineeren van projecten. Hierbij moet je denken aan het uitrekenen van de benodigde capaciteit voor je netwerk, hoe wil je het netwerk gaan ontwerpen, waar de PoP locaties komen, het plaatsen van de enclosures, hoeveel klanten per enclosure aangesloten worden en daarbij rekening houdend met bijvoorbeeld nieuwbouwplannen binnen de gemeentes. Deze opdracht is voor mij een mooie mogelijkheid om mijn kennis van FttH netwerken verder te ontwikkelen. Als verlengstuk van de afdeling heb ik intussen veel werk verzet en vooral veel geleerd.

Tot slot concludeert Chris: “Wij werken graag samen als partners met onze klant en in mijn huidige rol ben ik blij dat ik het Spie team kan ontlasten en ondersteunen. Tevens profiteren wij beide van de andere voordelen die dat met zich meebrengt zoals het optimaal benutten van Cocon en de kennis die wij wederzijds kunnen delen. Met handige tips vindt iedereen zo sneller de weg in Cocon. Zo ontstaat er een win-win situatie. Ik pak zelfstandig taken op en geef daarbij proactief aan wat voor interessant is om te doen zoals het verdiepen in het opleverproces CifttH om die projecten ook in beheer te zetten. Ik sluit niet uit dat er nog meer dingen op ons pad komen waarbij ik Spie kan ondersteunen zoals de inzet van routering of helpen bij de inzet van nieuwe tooling.”